Banii pentru modernizarea exploataţiilor agricole şi creşterea valorii adăugate a produselor agricole şi forestiere nu vor veni în judeţ, micii fermieri, în special, negrăbindu-se să depună proiecte în cadrul măsurilor 121 şi 123, pentru că nu pot veni cu cofinanţarea de 50%.
Puţinele zile rămase pentru depunerea proiectelor în cadrul măsurilor 121 şi 123 din Programul Naţional de Dezvoltare Rurală (18 ianuarie, respectiv 1 februarie 2013) nu-i vor face pe fermierii din judeţ să se înghesuie cu documentele la Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit. Dacă în sesiunile trecute de depunere a proiectelor au fost între 40 şi 60 de solicitări, acum numărul va fi mult mai mic, apreciază Ion Păunel, preşedintele Sindicatului Producătorilor Agricoli, lider Agrostar Olt.
Motivul este lipsa banilor pentru cofinanţarea acestor proiecte, iar în cazul producătorilor de legume care vizau înfiinţarea de depozite şi mici fabrici de procesare, una dintre condiţiile impuse de ghidul solicitanţilor. Conform acestui ghid, solicitanţii trebuie să facă dovada că sunt înscrişi într-o formă asociativă a procesatorilor de legume - fructe.
„Sunt asociaţii ale producătorilor, chiar şi din domeniul comercializării, însă asociaţii cu o vechime de peste 6 luni care să-i reprezinte pe procesatori nu există în judeţ”, a declarat Păunel.
Dacă pentru proiecte mici, în cadrul cărora să primească între 5.000 şi 50.000 de euro, fonduri pentru cofinanare s-ar găsi mai uşor, în cazul înfiinţării de sere este nevoie de investiţii serioase.
„O seră pe mai puţin de un hectar nu este rentabilă, or, pentru această suprafaţă investiţia din partea fermierului se ridică la 350.000 euro, din cei 700.000, bani pe care trebuie să-i aibă sau să prezinte o garanţie. Micii fermieri nu sunt capitalizaţi, nu au bani. Pe de altă parte, putem vorbi şi de ine