Noul an nu vine cu vesti prea bune pentru mediul de afaceri. Guvernul Romaniei ar putea introduce un nou impozit, pentru firmele care lucreaza in domeniul serviciilor. Ar putea aceasta decizie sa reduca evaziunea fiscala si sa aduca bani la buget?
Ministrul pentru IMM, Mediul de Afaceri si Turism, Maria Grapini, a precizat ca daca va fi introdus, impozitul forfetar se va aplica doar anumitor categorii de servicii - pensiuni, hoteluri, baruri, restaurante, saloane de infrumusetare, spalatorii auto, ateliere de croitorie, ateliere de incaltaminte etc - la care cheltuiala administrativa pentru plata impozitului pe profit este mare si pentru intreprinzator, si pentru stat (ca sa verifice si sa controleze fiecare locatie).
„Dupa introducerea TVA-ului la incasare - care cu siguranta va conduce la inchiderea multor firme - implementarea unui sistem forfetar nu va stimula mediul de afaceri. Acest sistem forfetar, daca nu va fi bine gandit, poate fi catastrofal pentru multe firme”, a declarat Mirela Serban, managing partner R&M Audit Contabilitate.
„Este insa adevarat ca nu se poate ca o afacere sa fie in permanenta pe pierdere de ani de zile si sa nu plateasca nimic la taxele si impozitele catre stat, asa incat pentru bugetul de stat ar putea fi o forma rapida de colectare, dar nu cred ca in ansambl ar fi o alegere sanatoasa”, a adaugat aceasta.
Potrivit Mirelei Serban, trebuie gasit un echilibru intre aceasta suma forfetara si impozitele platite, investitiile efectuate, locurile de munca, domeniul etc.
De asemenea, Ioana Hockl, partener Zamfirescu Racoti Predoiu Tax, a subliniat ca pentru anumite domenii cum ar fi industria hoteliera (mai ales pensiunile) sau gastronomica exista estimari care indica o evaziune fiscala ridicata.
“Conform datelor transmise de Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismulu