Tribunalul Ilfov a decis că bolile de care suferă Victor Atanasie Stănculescu vor fi tratate în sistemul penitenciar, respingând astfel cererea acestuia de întrerupere a executării pedepsei de 15 ani de închisoare primită în dosarul revoluţiei din 1989 de la Timişoara.
Decizia Tribunalului Ilfov nu este definitivă, putând fi contestată de Victor Atanasie Stănculescu la Curtea de Apel Bucureşti.
Stănculescu, în vârstă de 84 de ani, formulase această solicitare pe motiv că afecţiunile grave de care suferă nu pot fi tratate în penitenciar.
Avocaţii lui Stănculescu au susţinut că fostul general "suferă de 12 patologii cronice", printre care şi o formă de leucemie, boli ce nu pot fi tratate, în opinia apărării, în reţeaua sanitară a sistemului penitenciar.
Aceştia au cerut efectuarea unei expertize medico-legale în urma căreia specialiştii Institutului Naţional de Medicină Legală să constate toată afecţiunile de care suferă fostul general şi să stabilească dacă acestea pot fi tratate în reţeaua sanitară a sistemului penitenciar sau dacă fac imposibilă continuarea executării pedepsei în regim închis.
Instanţa a primit în 4 ianuarie raportul medico-legal solicitat în acest caz, potrivit căruia evoluţia bolilor de care suferă Stănculescu ar fi aceeaşi şi în detenţie, şi în libertate.
În 16 octombrie 2008, judecătorii instanţei supreme i-au condamnat pe Mihai Chiţac şi Victor Atanasie Stănculescu la câte 15 ani de închisoare pentru omor deosebit de grav, fiind degradaţi. Cei doi au fost încarceraţi în aceeaşi zi, la scurt timp foştii generali formulând cereri în instanţă de întrerupere a executării pedepselor din motive medicale.
Generalul Mihai Chiţac a murit în 1 noiembrie 2010, în locuinţa sa din Capitală, el fiind externat după mai multe săptămâni de spitalizare în urma unor boli cronice.
După ce mai multe cereri de în