* Totuşi, preşedintele BCE anticipează redresarea treptată a zonei euro, în 2013
Economia zonei euro va avea o redresare lentă anul acesta, în condiţiile în care pieţele obligaţiunilor din regiune se stabilizează după trei ani de turbulenţe, conform preşedintelui Băncii Centrale Europene (BCE), Mario Draghi.
"Avem semnale că fragmentarea s-a «reparat» gradual", a spus Draghi ieri, într-o conferinţă de presă, adăugând: "Redresarea treptată ar trebui să înceapă spre finele anului, ca urmare a măsurilor BCE, care au adus calm pe pieţe".
Draghi a avertizat, însă, că redresarea este fragilă: "Economia reală continuă să fie slabă. Riscurile privind perspectivele sunt de decelerare, în condiţiile în care nevoia de echilibrare a ajustărilor bilanţurilor şi incertitudinile persistente pun presiune pe creştere".
Oficialul BCE a adus în atenţie câteva îmbunătăţiri produse pe pieţe în ultimele luni, şi anume: reducerea randamentelor obligaţiunilor şi a CDS-urilor, creşterea pieţelor acţiunilor, scăderea volatilităţii.
"Dacă privim per ansamblu, observăm îmbunătăţiri semnificative ale condiţiilor de pe pieţele financiare şi o stabilizare generală a indicilor pieţelor", a subliniat preşedintele BCE.
Amintim că, în toamna lui 2012, Mario Draghi a anunţat un plan de achiziţii nelimitate de obligaţiuni ale statelor puternic îndatorate din zona euro. Niciuna din ţările cu dificultăţi nu a cerut, încă, sprijinul BCE, dar anunţul privind acest program a generat reducerea costurilor de împrumut ale unor ţări precum Spania şi Italia.
Banca Centrală Europeană a decis, ieri, să menţină dobânda de referinţă la nivelul minim istoric de 0,75%, aşa cum arătau aşteptările analiştilor. Decizia s-a bazat pe îmbunătăţirea sentimentului privind economia zonei euro.
A.V.
Euro s-a apreciat ieri pe pieţele internaţionale, după ce Mario Draghi