Aproape jumătate dintre minorii din România riscă să trăiască în sărăcie, potrivit raportului pe 2012, al Comisiei Europene, privind ocuparea forţei de muncă şi evoluţiile sociale. Potrivit acestui raport, aproape jumătate dintre adolescenţii de până la 17 ani sunt expuşi pericolului de a deveni săraci.
Adolescenţii de până la 17 ani sunt cei mai expuşi pericolului de a deveni săraci. Aproape jumătate dintre minorii din România riscă să ajungă în această situaţie. Circa 40% dintre românii cu vârste între 18 şi 64 de ani sunt ameninţaţi de sărăcie.
În altă ordine de idei, cei mai expuşi unei vieţi nu tocmai uşoare sunt şomerii, părinţii singuri şi imigranţii din afara statelor Uniunii Europene. Mai mult de jumătate dintre şomeri şi jumătate dintre părinţii singuri riscă să fie excluşi social şi să ajungă să trăiască în condiţii precare.
În ceea ce priveşte diferenţa dintre calificarea angajaţilor şi locurile de muncă pe care aceştia le obţin, în România nu se înregistrează diferenţe mari. Astfel că românii obţin locuri de muncă apropiate calificării lor. Doar 10% dintre români sunt mai slab pregătiţi decât le cere locul de muncă. Procentul este cel mai mic din Uniunea Europeană, alături de ţări precum Cehia sau Slovacia.
Specialiştii spun că tendinţa de accentuare a sărăciei se datorează atât globalizării, cât şi crizei economice care agravează diferenţele dintre bogaţi şi săraci.
Potrivit raportului Comisie Europene, 39,5% din bărbaţi şi 41,1% dintre femeile din România erau expuşi riscului săraciei anul trecut.