Modul în care magistraţii l-au pus în libertate pe Vasile Balint, unul dintre cei mai temuţi interlopi din România, este investigat de Inspecţia Judiciară din cadrul CSM Sursa: VLAD STĂNESCU
Eliberarea dubioasă din puşcărie a interlopului Vasile Balint, zis Sile Cămătaru, decisă de Judecătoria Giurgiu, a atras atenţia şefilor magistraturii. Inspecţia Judiciară a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) s-a sesizat din oficiu pe 26 noiembrie 2012, la patru zile după ce Sile Cămătaru a ieşit pe poarta penitenciarului.
Riscă excluderea
Dacă vor fi găsiţi vinovaţi, plenul CSM poate decide inclusiv excluderea din magistratură a celor au contribuit la eliberarea interlopului înainte de termen. Scandalul a început pe data de 19 noiembrie 2012, atunci când Adriana Filip, preşedintele Judecătoriei Giurgiu, decidea eliberarea interlopului, deşi acesta mai avea de efectuat patru ani de închisoare. ”Îngerul” de la Rahova. Sile Cămătaru a primit 11 recompense înainte de a fi eliberat.
În mai 2011, Sile, băiatul rău al clanului Cămătaru, fusese reîncarcerat cu greutate: a fugit din ţară, a fost dat în urmărire prin Interpol şi a fost prins în Germania după o urmărire ca în filme. În mod neaşteptat, el se trezea aruncat din puşcărie.
Decizia judecătoarei Adriana Filip putea fi atacată în termen de trei zile cu recurs, lucru care nu s-a întâmplat. Oficialii din Parchetul Giurgiu ne-au comunicat că Liliana- Maria Gliga a fost procuror de şedinţă în acest caz şi nu a declarat recurs. „Dosarul lui Vasile Balint a fost analizat de procuror şi, raportat la celelate cazuri în care am făcut recurs, s-a luat decizia de a nu ataca hotărârea deoarece în aproape toate celelalte cazuri similare, Tribunalul Giurgiu (n.r. - care judecă recursul) ne-a respins cererile”, a încercat să găsească o explicaţie Ana Dobre, prim-procurorul Parchetului de pe lângă Judecătoria Gi