Jumatate din cantitatea de mancare la nivel global este aruncata la gunoi. Concluzia este formulata intr-un raport al unei organizatii britanice. Motivele ar fi: depozitarea defectuoasa, datele stricte de expirare, oferte “X in 1” si atitudinea delasatoare a consumatorilor.
Vorbim de o cantitate anuala de doua miliarde de tone de mancare care ajunge la gunoi. Dincolo de consumul irational, probleme sunt si la productie. Raportul elaborat de Institutul Inginerilor Mecanici afirma, de exemplu, ca 30% din legumele din Marea Britanie nu sunt culese din cauza aspectului lor care nu le face eligibile pentru un loc pe rafturi. Tim Fox, unul din autorii studiului a declarat in context ca risipa este “halucinanta”.
Atitudinea consumatorilor este cea mai grava in Europa si SUA. Daca celelalte continente mai ajung la o cota de 30% din cantitatea de mancare care este aruncata la gunoi, America si Europa depasesc deseori jumatate, deci 50%. In mod evident, cantitatea uriasa de mancare irosita ar putea hrani oamenii din zone subdezvoltate care ajung si in anul 2013 sa moara de foame. Mai mult insa, si suprafetele agricole, resursele de apa si energie folosite in productie sunt utilizate fara nicio noima avand in vedere ca produsele nu au nicio utilitate. De exemplu, 550 de miliarde de metri cubi de apa sunt irositi pe culturi care ajung sa nu fie mancate niciodata.
Conform previziunilor ONU, in anul 2075, omenirea va avea 3 miliarde de guri de hranit in plus avand in vedere estimarea de crestere a populatiei mondiale la 9,5 miliarde de oameni. Volumul de apa necesar agriculturii ar putea depasi 10.000 de miliarde de metri cubi in 2050. Tim Fox spune ca resursele planetei sunt sub presiune crescanda. “Trebuie gasite solutii de eficientizare a productiei, a transportului si a stocarii alimentelor”. Guvernele, agentiile internationale, dar si tehnicienii trebu