Consilierul Guvernatorului Băncii Naţionale a României
Deschidem noul an în tovărăşia unui reprezentant al Băncii Naţionale. Alături de Biserică şi Armată, BNR are cea mai mare credibilitate în faţa societăţii româneşti. Este templul zidit de înaintaşi vizionari, într-o epocă (1880-1900) în care statul român se afla în plin avânt de modernizare. Este a 16-a bancă centrală înfiinţată în lume! După 1989, BNR s-a dovedit un veritabil "guvern al democraţiei”, singurul pilon "civil” de stabilitate în apele tulburi ale politicii dâmboviţene. Oricât de grele au fost încercările ce ameninţau să culce la pământ definitiv economia românească, BNR a reuşit să întindă fiecărui guvern postdecembrist o mână de ajutor. Şi la început de an 2013, înainte de a privi spre Palatul Victoria, românii privesc mai întâi spre impozantul Palat al Băncii Naţionale. De aici aşteptăm veştile adevărate, bune sau rele, pentru anul care s-a înnoit. Aşteptare răsplătită deseori cu speranţă şi încredere. Este ceea ce ne propune, şi în acest ianuarie, Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului Mugur Isărescu.
"În România avem criză economică, dar n-am avut şi nu avem criză financiară şi nu a căzut nici o bancă"
- Care a fost, în viziunea BNR, situaţia economică în 2012, şi care sunt provocările anului 2013 pentru mediul de afaceri, pentru sfera politică şi pentru fiecare român în parte?
- După cum se ştie, ne aflăm în al cincilea an de criză economică. În România avem criză economică, dar n-am avut şi nu avem criză financiară. În acelaşi timp, vom ţine cont că la noi nu a căzut nici o bancă. N-au fost ameninţări de prăbuşiri de bănci. În alte ţări, unde au căzut cu zecile, au fost luaţi bani din buzunarele oamenilor, de la buget, şi daţi băncilor să nu se prăbuşească. În România, din fericire, nu a fost scos din buzunarul contribuabilului nici un le