Indexarea cu 16% a taxelor şi impozitelor locale nu înseamnă o creştere substanţială a sumelor plătite de locuitorii comunelor. În foarte multe cazuri este vorba de o creştere cu câţiva lei a sumelor pe care oamenii trebuie să le plătească la bugetul local. Acesta este şi motivul pentru care mulţi primari de comună spun că vor respecta hotărârea Guvernului, cu atât mai mult cu cât au nevoie de bani la bugetul local. În plus, dacă indexarea nu ar fi aplicată în acest an, ea va fi obligatorie în 2014 când creşterea ar putea depăşi 20% pentru că se ia în calcul şi inflaţia din acest an.
Majorarea cu 16% a taxelor şi impozitelor locale înseamnă o creştere de câţiva lei a sumelor care trebuie plătite de locuitorii comunelor vrâncene. Taxele şi impozitele din mediul rural sunt destul de mici, iar această creştere nu ar trebui să fie una semnificativă. În plus, nu se vor majora impozitele pentru mijloacele auto, cele care ajung şi la câteva mii de lei pentru autovehiculele cu cilindree mare.
La Gologanu, primarul Dumitru Robu spune că taxele au fost majorate cu inflaţia din ultimii ani, conform prevederilor din Codul Fiscal. „Am majorat taxele conform prevederilor din Codul Fiscal. Este o creştere suportabilă şi înseamnă, în cazul terenului agricol, o majorare cu 6-7 lei şi de 4 lei în cazul unei locuinţe“, a afirmat primarul din Gologanu, Dumitru Robu.
Taxele vor creşte cu un procent mai mic la Gugeşti. Primarul Vasile Vatră spune că, faţă de anul trecut, este o majorare cu aproape 2%. Edilul a arătat că s-a ajuns în această situaţie deoarece au fost efectuate majorări în anii trecuţi şi, din acest motiv, nu trebuie realizată o nouă creştere cu rata inflaţiei din ultimii trei ani. „La Gugeşti am aplicat hotărârea de guvern însă majorarea efectivă este aproximativ 2% comparativ cu taxele din 2012. Este ceva nesemnificativ şi cred că o creştere