În 25 august 1934 a avut loc un mare miting de protest pentru a împiedica alipirea Orşovei la Mehedinţi. Acest lucru avea să se întâmple de abia în 1968, în urma ultimei reoganizări teritoriale din România. În 2013, bănăţenii visează din nou la Orşova.
Comunitatea „Banatul de altădata” din Timişoara, care a strâns aproape o mie de semnături la petiţia online pentru ca Orşova să revină Banatului, în urma noii reorganizări teritoriale în faţa cărueia se află România. Semnăturile urmează să fie trimise primăriei din Orşova, tuturor senatorilor şi deputaţilor din Caras-Severin, prefecţilor de Timiş şi Caraş.
„Noua reorganizare administrativ teritorială a României din anul 2013 prevede ca Municipiul Orşova să facă parte din Regiunea Oltenia în ciuda faptului că Orşova a fost dintotdeauna în Banat. Petiţia se adresează tuturor acelora care „NU” sunt de acord ca Orşova să facă parte din Regiunea Oltenia şi care doresc ca oraşul de pe malul Dunării să fie reintegrat în Regiunea Banat cu capitala la Timişoara”, se arată în petiţie.
Semnatarii petiţiei susţin că doresc să atragă atenţia opinie publice faţă de nedreptatea făcută în 1968, cât şi o reparaţie istorică, pentru că Banatul avea graniţele cu Oltenia în localitatea Vârciorova, astfel că Orşova este în Banat. Mai mult, după Primul Război Mondial, în toate reorganizările administrative ale României, Orşova se afla în Banat.
În ultimii ani s-a discutat mult despre dorinţa celor de la Orşova de a reveni la judeţul Caras-Severin. Primarul oraşului a dorit să facă un referendum pe această temă. Orşova este şi un oraş strategic pentru că acolo se află Porţile de Fier I şi II, pe care bănăţenii ar dori să le administreze.
Tentativă eşuată în 1934
O primă tentativă de alipire a Orşovei de Mehedinţi a avut loc în 1934, când un grup de oameni de afaceri din