Din cauza lăcomiei, cea mai mare companie de asigurări din lume a fost la un pas de colaps când a izbit criza financiară din 2008. Doar intervenția masivă cu banii contribuabililor a făcut ca această legendă a asigurărilor să nu devină istorie. La aproape cinci ani de atunci, după ce s-a văzut cu sacii în căruță, gigantul american din industria asigurărilor s-a gândit să dea în judecată instituția care l-a salvat de la moarte. S-a oprit însă la timp.
De teama oprobriului din partea Washingtonului și nu numai, American International Group (AIG) nu se va alătura procesului de 25 miliarde de dolari intentat guvernului Statelor Unite în legătură la termenii planului de salvare a companiei în apogeul crizei financiare, informează Associated Press.
Procesul a fost deschis de Starr International, o companie condusă de fondatorul și fostul CEO al AIG, Maurice “Hank” Greenberg. El este practic de cel care a condus compania în pragul colapsului, din cauza pariurilor pe investițiile ipotecare care ulterior s-au dovedit a fi greșite.
Se susține că guvernul a preluat aproape toate acțiunile asigurătorului ca parte a planului de salvare, fără a da investitorilor vreo compensație. Pachetul de salvare de 182 miliarde de dolari a fost cel mai mare din perioada crizei financiare din 2008.
Intentarea procesului nici nu putea pica mai rău pentru AIG. Compania tocmai se află în mijlocul unei campanii denumită “Thank You America”, prin care vrea să-și arate recunoștința pentru salvarea de la colaps.
Capital a scris în urmă cu două zile de intenția de proces a AIG, ceea ce însemna să muște mâna care a hrănit-o.
Perspectiva participării AIG la proces a atras deja furia publică. Un congresman din Vermont a avut o luare de poziție prin care spune AIG: “Nici măcar să nu vă gândiți!”
De asemenea, miercuri, acțiunile AIG au deschis pe Wall Street cu