Fiind puternic subdezvoltată în ceea ce priveşte plasamentele populaţiei pe Bursă, România are un potenţial ridicat de creştere în ceea ce priveşte investiţiile financiare realizate de persoanele fizice, comparativ cu alte pieţe din Europa Centrală şi de Est (ECE), consideră XTB România, lider pe piaţa locală de brokeraj pe pieţele de derivative.
Conform estimărilor companiei, suma medie tranzacţionată zilnic pe bursă pe cap de locuitor este de 0,5 euro, considerând, ipotetic, că toţi românii realizează tranzacţii la bursă. Acest indicator atinge valori mai ridicate în alte ţări din regiune precum Polonia (5 euro), Cehia şi Ungaria (4 euro), ceea ce arată că există un potenţial important de creştere a acestei sume şi în România.
Faptul că România are un număr mare de locuitori reprezintă, în sine, una dintre cele mai puternice premise pentru dezvoltarea, în continuare, a pieţei de tranzacţionare, crede Tadeusz Kuropatwinski, General Manager XTB România.
„Să nu uităm că România ocupă locul secund în ECE în ceea ce priveşte mărimea populaţiei şi că are aproximativ 5 milioane de angajaţi care plătesc taxe. Aş spune că cel puţin 10% dintre ei, adică aproximativ 0,5 milioane de persoane, sunt investitori potenţiali, un număr semnificativ mai mare decât în alte ţări din regiune precum Ungaria, Slovacia, Bulgaria, Croaţia sau Cehia. Acest lucru duce la un potenţial de creştere mai ridicat pentru piaţa de tranzacţionare din România”, spune Tadeusz Kuropatwinski.
Dezvoltarea pieţei locale poate fi alimentată, de asemenea, de faptul că Bursa rămâne atractivă – în 2011, valoarea tranzacţiilor s-a dublat în comparaţie cu anul anterior şi, chiar dacă acest indicator a scăzut în 2012, randamentele principalilor indici ai BVB (BET, BET-Fi) au fost considerabil mai ridicate decât dobânzile la depozite.
O altă premisă importantă constă în faptul că