Regionalizarea este privită cu precauţie de primari şi preşedinţii de consilii judeţene. Dacă opoziţia critică varianta vehiculată, cei de la putere nu se pronunţă privind o eventuală candidatură pentru funcţia de guvernator şi aşteaptă să vadă forma finală a acestui proiect.
Opoziţia critică o eventuală alegere a unui guvernator din rândul primarilor şi ai preşedinţilor de consilii judeţene şi insistă pe o variantă în care populaţia să decidă.
“Guvernatorul ar trebui să fie ales în mod direct pentru a avea autoritate, legitimitate şi forţă. Dacă va fi produsul primarilor dintr-o regiune e clar că USL-ul va pune un personaj de paie acolo care să fie reprezentantul regiunii, fără forţă, fără personalitate şi fără putere. Eu aş milita pentru o coagulare a judeţelor, unificare a cinci judeţe, crearea unui judeţ puternic care să se numească aşa cum vom decide în urma consultării şi să se păstreze actualele structuri descentralizate “, a declarat primarul Clujului Emil Boc.
Preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Horea Uioreanu, nu se pronunţă pentru o eventuală candidatură şi aşteaptă să vadă forma exactă a regionalizării. Modelul pe care îl consideră ideal este cel al regiunilor de dezvoltare care funcţionează de mai mulţi ani.
În primul rând ar trebui să vedem care va fi modalitate de alegere a guvernatorului şi care vor rămâne atribuţiile consiliului judeţean, pentru că consiliile judeţene vor rămâne în funcţie încă o perioadă. O parte din atribuţiile guvernamentale vor trece la judeţe şi la regiuni. Deci asta este foarte important de văzut înainte de a clarifica dacă voi candida sau dacă voi dori să candidez”, a declarat Horea Uioreanu, preşedintele Consiliului Judeţean Cluj.
Regiunile ar urma să apară, potrivit premierului Victor Ponta, după revizuirea constituţiei. Guvernatorii ar putea fi aleşi indirect din rândul primarilor şi preşe