În timp ce la nivel macro economia este așteptată să rămână la aproximativ același nivel ca anul trecut, investițiile de pe piața de capital ar putea oferi câștiguri peste cele sigure ale depozitelor bancare.
Economia zonei euro a reintrat în recesiune anul trecut şi va creşte extrem de modest în 2013, cu doar 0,1%, potrivit prognozei de toamnă a Comisiei Europene. În timp ce previziunile de creştere economică în 2012 pentru România par a fi nimerit departe de ţintă: de la estimări de 2%-2,5% s-a ajuns la numai 0,2% pe primele nouă luni, ceea ce ar putea însemna că anul s-a încheiat cu o evoluţie mult sub aşteptări (cei mai pesimişti vorbesc chiar de stagnare în comparaţie cu 2011). Cu toate acestea, din Palatul Victoria 2013 se vede în culori destul de vesele, prognozele oficiale luând în calcul o creştere economică de circa două procente pentru acest an. „Nu are rost să fim mai optimişti decât e cazul. Mai bine să fim pesimişti şi să fie mai bine. Creşterea va fi în jur de 2%“, spunea recent premierul Victor Ponta.
Nu la fel de încrezători sunt, însă, analiştii financiar-bancari. Experţii ING se numără printre cei mai rezervaţi, ei modificându-şi de curând în sens negativ prognoza pentru 2013, până la 0,5%. La polul opus se plasează reprezentanţii Unicredit, care văd posibil un plus 1,3% la PIB. Cu unele condiţii: „Pentru accelerarea creşterii economice sunt necesare reforme structurale, dar voinţa politică este în declin. Sperăm să existe noi presiuni din partea FMI (...)“, se precizează într-un raport al grupului financiar.
În opinia analiştilor BCR, care estimează o majorare cu 1,1% a PIB în 2013, „consumul casnic va fi un element-cheie, iar BNR va încerca să găsească un echilibru între necesitatea de a sprijini creditarea în monedă naţională şi presiunile inflaţioniste în creştere“. Iar dacă tot a venit vorba de BNR, guvernato