"Decizia este ca şi luată. PNL va deveni în acest an membru al Partidului Popular European", au precizat pentru o publicaţie on-line surse din interiorul partidului. Aceeaşi sursă citează un interviu acordat în toamna lui 2012 unui ziar spaniol de către Crin Antonescu în care acesta afirma că "se uită cu interes la PPE".
În acelaşi interviu, Antonescu mai spus că în interiorul PNL există o "importantă componentă conservatoire", care situează partidul mai aproape de PPE. "Este posibil ca în 2013 PNL să se afilieze familiei popularilor europeni. Acesta a fost un proiect mai vechi al PNL din 2002 şi nu cred că a fost abandonat", a declarat, Marian Petrache, vicepreşedintele PNL, preşedintele PNL Ilfov.
Din familia popularilor europeni fac parte în acest moment PNŢCD, PDL şi UDMR. În vară, popularii europeni au avut o reacţie vehementă împotriva suspendării preşedintelui Traian Băsescu criticând atacurile USL la adresa statului de drept. Liderul popularilor europeni din Parlamentul European a refuzat în timpul campaniei pentru demiterea preşedintelui să se întâlnească cu premierul Victor Ponta, acuzând USL pentru derapajele de la democraţie. Mai mult, popularii europeni au cerut în timpul scandalului de plagiat în care a fost implicat social-democratul demisia premierului Ponta.
Purtătorul de cuvânt al secretarului general al PPE, Antonio Lopez-Isturiz a declarat ieri pentru România Liberă că PPE nu a primit nicio cerere oficială de aderare din partea PNL, că nu dispune de niciun document în acest sens şi că secretatul general nu ştie nimic despre intenţia exprimată de PNL. De altfel, ne precizat acesta, aderarea la PPE presupune, pe lângă cererea de aderare, şi o procedură de examinare riguroasă a unei asemenea solicitări, care presupune evaluarea ataşamentului partidului respectiv la valorile democraţiei şi statului de drept. Solicitarea este supusă