De la sfarsitul lui 2013, romanii si bulgarii vor putea lucra liber in Uniunea Europeana. Aceste tari au populatii consistente - aproximativ 27 de milioane in total. Multi in Marea Britanie se tem ca va fi un nou flux de imigranti, in special dinspre Romania, insa observatorii din tara sunt mai relaxati, spunand ca nu va fi un numar impresionant, intrucat cei ce au vrut sa plece din tara au plecat deja.
In ultimul deceniu, milioane de romani au plecat la munca in strainatate, scrie BBC.
Majoritatea s-au indreptat spre Spania si Italia, intr-o oarecare masura pentru ca limbile vorbite aici sunt similare romanei, dar si pentru ca Spania a ridicat restrictiile, dornica de mana de lucru in sectorul constructiilor.
In satul Nimaesti, de la poalele Carpatilor, in Transilvania, BBC a descoperit ca majoritatea familiilor au avut cel putin un membru care a lucrat in Spania si unii chiar s-au mutat acolo pentru o vreme.
In curtea unei case, reporterul britanic s-a intalnit cu Cristian Cabau, care a muncit cinci ani in Spania pentru a-si construi propria vila. Desi are diploma de asistent de farmacist, in Spania a facut munca necalificata. Acum si-a gasit un loc de munca intr-o farmacie dintre-un oras apropiat si intentioneaza sa ramana in Romania.
In satul Fizis, la cativa kilometri mai departe, Radu Serb este un pensionar ce locuieste pe strada principala, singur, deoarece sotia se afla in Italia unde ingrijeste o batrana.
Isi petrece jumatate din an acolo si castiga 600-700 de euro pe luna, de patru ori pensia din Romania, bani cu care vor sa-i faca nunta fetei.
Alina Branda a studiat modelele de migratie din Nimaesti si Fizis si spune ca localnicii tind sa mearga in acelasi loc in Spania, unde se ajuta unul pe altul sa-si gaseasca slujbe si case.
Aproape toti s-au intors in Trans