Este mai degrabă meteorologie - dacă e să ne gândim la o agricultură atât de dependentă de ce pică de sus. Psihologie, dacă e să ne uităm la pariurile nebuneşti de pe bursă. Sport, când e vorba de contractele din energie. Mai pot spune că economia este religie când mă gândesc la cea mai mare societate comercială din România, biserica ortodoxă. Sentimente, în cazul industriei cosmetice. Întoarcere la copilărie şi lumea jucăriilor, când mă uit la industria auto. Filosofie şi nemurirea sufletului în industria farmaceutică etc etc.
Dacă e să ne lăsăm imaginaţia să zburde, economia este orice între divertisment şi criminalistică. Aşa că e departe de a fi o ştiinţă exactă, deşi lucrează cu cifre (atenţie că până şi matematica ne poate juca feste: 1+1 = 10 în sistemul binar!).
A face previziuni în zona economiei este o modă veche şi o îndeletnicire tocmai potrivită la început de an. De aceea vreau să mă ocup şi eu de aşa ceva, provocâdu-l pe Nouriel Roubini la luptă. Celebrul profesor şi analist nu a fost laureat al premiului Nobel pentru economie, deşi rareori clarifică acest aspect al biografiei sale. Eu cel puţin aşa ştiu. Se mai spune că ar fi anticipat criza. Păi, Warren Buffett - marele investitor - când a zis despre produsele derivate că sunt arme financiare de distrugere în masă, o fi anticipat pace şi prosperitate?! Însuşi Alan Greenspan, predecesorul lui Ben Bernanke la cârma Federal Reserve (acest BNR al SUA, cum ar veni), nu a declarat atunci când s-a opus vehement unei intensificări a reglementărilor în industria financiară că piaţa liberă va decide? Adică, traduc eu, a susţinut că orice e posibil. În sfârşit, el urma să iasă la pensie, la una cu multe zerouri. Adică, îl durea-n rezervă când n-a luat nicio măsură.
Adevărul e că nimeni nu ştie cu exactitate ce urmează. Nimeni nu poate ghici viitorul, în afara situaţie