In anul 2012 romanii au traversat, pe langa criza economica, instalata de cativa ani buni in Romania, si o criza politica, ambele “fenomene” inducand la nivel perceptiv instabilitate si incertitudine asupra economiei nationale.
Asadar, majoritatea locuitorilor din orasele cu peste 100.000 locuitori (60,5%) considera ca, in anul 2012 comparativ cu 2011, situatia economica a tarii s-a inrautatit.
Participantii la studiul Mednet care vad mai pregnant aceasta inrautatire a situatiei economice sunt in special femei, cu varsta cuprinsa in intervalul 45-65 ani, cu studii medii si un venit lunar net mai mic de 2.000 lei/familie.
Si, chiar daca perceptia majoritara despre economia Romaniei este una negativa, exista totusi si un procent mic de optimisti. Acestia reprezinta 5,6% dintre orasenii intervievati care vad o imbunatatire a situatiei economice. intre aceste doua extreme – cei care considera ca situatia economica a tarii s-a inrautatit si cei care considera ca s-a imbunatatit comparativ cu 2011 – se afla 30,8% dintre respondenti care nu vad schimbari demne de semnalat.
Comparativ cu situatia economica a tarii, la nivel familial, perceptia negativa despre situatia economica s-a diminuat. In acest context, atunci cand vine vorba despre situatia economica actuala a familiei lor, respondentii nu mai au aceleasi sentimente pesimiste ca in cazul situatiei economice a tarii.
Astfel, cea mai mare parte a orasenilor intervievati (47,9%) declara ca situatia economica a familiilor lor a ramas la fel ca in 2011. Acestia sunt in special tinerii (cu varsta cuprinsa in intervalul 18-34 ani), cu studii peste medie si cu un venit lunar net/familie cuprins in intervalul 3001-5000 lei. De asemenea, sunt cei care nu si-au modificat comportamentul de consum in ultimul an, care au consumat in perioada Sarbatorilor de Iarna la fel c