* “Oamenii deja ne cunosc şi vin la noi cu încredere”, spune Dumitru Socol, directorul CAJ Buzău
Prin reforma instituţională pregătită a fi operată în Ministerul Agriculturii şi în instituţiile din subordine se urmăreşte ca viitoarele Camere Agricole să devină furnizori de consultanţă pentru fermieri, în timp ce organizaţiile profesionale reprezentative vor juca un rol important în derularea plăţilor, ca o măsură de responsabilizare a acestora.
Prin programul de reformă se urmăreşte transformarea Camerelor Agricole în furnizori de consultanţă pentru fermieri şi tineri întreprinzători în mediul rural, precum şi elaborarea cadrului legal necesar pentru ca acestea să îşi poată asigura autofinanţarea şi îndeplinirea cerinţelor la nivel naţional şi european. Tot în programul de reformă instituţională se are în vedere introducerea managementului modern în structura ministerului, îmbunătăţirea informării fermierilor privind măsurile de sprijin (măsuri de e-guvernare), realizarea unei proiecţii bugetare a MADR, pentru o perioadă de minim trei ani şi cu perspectivă aferentă perioadei 2014-2020.
De asemenea, programul pentru agricultură va reflecta nevoile de finanţare ale sectorului, astfel încât să se poată realiza o planificare multianuală a bugetului, eficientizarea activităţii agenţiilor prin comasarea acestora, asigurarea de personal suficient, bine pregătit şi remunerat corespunzător.
Principala reformă vizează forma de organizare
Potrivit datelor furnizate de reprezentanţii Camerei Agricole Judeţene (CAJ) Buzău, instituţia are şi în prezent rolul de a acorda consultanţă fermierilor.
Astfel, specialiştii CAJ Buzău au încheiat anul cu încasări de 270.000 lei, ca urmare a activităţilor de consultanţă derulate pentru fermierii buzoieni şi a altor servicii către agricultorii din teritoriu. În schimb, directorul executiv