Aproximativ două miliarde de tone de alimente la gunoi anual, la nivel mondial, conform unei analize efectuate în Marea Britanie. Risipa uriaşă este consecinţa depozitării în condiţii improprii, a datelor stricte de valabilitate, a ofertelor angro, precum şi a tendinţelor consumatorilor. Până la 30% din întraga cantitate de legume produse în Marea Britanie rămân pe câmp, neculese, doar din cauză că nu au un aspect suficient de comercial, se arată în studiu. Astfel, din cele patru miliarde de tone de mâncare produsă pe glob anual, 30-50% ajunge la gunoi. În plus, jumătate din alimentele cumpărate deja sunt aruncate, atât în Europa, cât şi în SUA. Risipă de resurse
„Cantitatea de alimente rispite în întreaga lume este ameţitoare. Această mâncare ar putea fi folosită pentru a hrăni populaţia în creştere continuă a planetei”, a spus dr. Tim Fox, director al Institution of Mechanical Engineers, care a efectuat studiul, citat de bbc.co.uk.
Nu doar alimentele sunt rispite, ci şi terenurile, apa şi resursele energetice care au fost implicate în producţia, procesarea şi distribuţia acestora, a adăugat el. Producătorii şi distribuitorii poartă şi ei partea lor de vină. Produsele trebuie livrate rapid, în condiţii de multe ori improprii, iar cererea în supermarket este pentru alimente cosmetizate, care arată perfect. „Resturile”, perfect comestibile, nu ajung niciodată pe rafturi. De ce agricultura nu seamănă cu „Farmville” Pe de altă parte, încurajarea consumatorilor de a cumpăra mai multe produse decât au nevoie, pe sistemul ofertelor „cumpără unul, al doilea este gratuit”, este motivul principal pentru care oamenii risipesc mâncarea. Deşi „Farmville” a reuşit să-şi convingă mulţi utilizatori că sunt eficienţi la practicarea agriculturii virtuale, fermele din viaţa reală sunt administrate, de multe ori, greşit. Cantităţi enorme de apă sunt folosite, la nivel glob