Edemele sunt semnalele organismului despre defecţiunile apărute în anumite organe, cel mai des la nivelul rinichilor, inimii sau ficatului.
Dacă inima are probleme, iniţial se umflă picioarele, apoi edemul începe să urce. Dacă sunt afectaţi rinichii, edemul apare pe faţă, apoi se extinde pe tot corpul. Patologiile ficatului provoacă ascită, când lichidul se adună în abdomen. Pentru stabilirea diagnosticului corect, trebuie să apelaţi la un medic specialist, ca să începeţi tratamentul organului afectat. Neapărat se alege o dietă corespunzătoare, cu fructe şi legume ce au efecte diuretice şi cardiotonice şi un set de plante ce îmbunătăţesc funcţiile organului bolnav şi favorizează eliminarea lichidului. Chiar şi în lunile de iarnă putem să culegem rădăcinile plantelor rămase pe dealuri în zilele mai calde, când pământul se dezgheaţă, sau să le procurăm de la plafar.
Remedii cu rădăcini
Rădăcina de pelin. Este un remediu vestit pentru curăţarea organismului. O lingură plină vârf cu rădăcină uscată se pune în 150 ml de apă ce fierbe pe un foc foarte slab, se lasă vasul acoperit încă 10 minute, apoi se infuzează învelit în prosop 30 de minute. Se beau câte 1-2 linguriţe, de 3 ori pe zi, în cure de 7 zile, cu pauze de 3 zile.
Rădăcina de brusture. Îmbunătăţeşte funcţionarea ficatului, încetineşte dezvoltarea metastazelor. O lingură de rădăcină tocată mărunt se opăreşte cu 200 ml apă clocotită, se ţine pe un foc mic sau în termos încă 15 minute. Se beau câte 1-2 linguri, de 4 ori pe zi, între mese, sau câte 75 ml, de 3 ori pe zi.
Hrean. Se dau pe răzătoare 150 g de hrean şi se amestecă cu sucul stors din 3 lămâi de mărime medie. Se consumă câte o linguriţă, de 2 ori pe zi, înainte de masă.
Rădăcina de pir. Este un diuretic excelent, curăţă organismul de toxine. Se pune pe foc un litru de apă, cu 6 linguri de rădă