Tereza Szekely a murit, alături de 120 de câini şi pisici pe care le îngrijea, în incendiul care a mistuit un adăpost de animale din Cluj în luna octombrie a anului trecut. Cazul ei va ajunge acum în faţa Comisiei Europene în speranţa ca legislaţia din U.E. să fie în sfârşit schimbată şi să protejeze cu adevărat atât animalele cât şi pe cei care încearcă să le îngrijesc. O echipă de voluntari şi avocaţi va încerca să tragă un semnal de alarmă în faţa comisarilor europeni, cu ajutorul unor studii realizate în premieră şi a unor concluzii îngrijorătoare – violenţa îndreptată împotriva animalelor îi traumatizează pe copii şi le modelează un viitor sumbru. Printre cei care vor sta în faţa Comisiei Europene se numără şi o realizatoare de filme din Germania, Claudia Buthenhoff-Duffy, care a povestit pentru citynews.ro etapele acestui demers.
„Acum există doar o convenţie privind protecţia animalelor care e încălcată în mod constant. În schimb, dacă o lege e încălcată trebuie ca autorităţile să reacţioneze. E nevoie de o legislaţie care să privească toate animalele, atât cele care au un stăpân cât şi cele fără stăpân, toate”, e realitatea pe care o punctează fără rezerve Claudia Buthenhoff-Duffy.
Tragedia ca un efect al nepăsării
Faptul că moartea Terezei în incendiul care a avut loc în Cluj este unul dintre pilonii demersului nu e o întâmplare. Mentalitatea greşită a majorităţii îi pune deseori în pericol pe cei care încearcă să ajute animalele – adăposturile sunt privite ca focare de infecţie, câinii sau pisicile ca nişte vietăţi care mai bine ar fi omorâte, iar voluntarii care îşi dedică viaţa pentru a ajuta animalele sunt adesea catalogaţi drept nebuni. Iar de la asta se poate ajunge până la o tragedie.
„Tereza e omorâtă într-un accident care arată, însă, ca o crimă. În adăpostul respectiv nu erau lumânări, nu exista sursă de electricitate, iar ea a