Anul 2013 se anunţă a fi unul dificil din punct de vedere economic pentru cele mai multe ţări de pe bătrânul continent. România are de dat în acest an examenul intrării în spaţiul Schengen, în timp ce liderii europeni trebuie să rezolve criza din zona euro, de care depinde şi soarta României. România are ca obiectiv imediat o decizie favorabilă privind aderarea la spaţiul Schengen. Amânată de mai multe ori, decizia de a adera la Schengen este puţin probabilă în luna martie, când va avea loc reuniunea miniştrilor de interne ai statelor UE, fiind condiţionată de un raport bun privind reforma justiţiei şi lupta anticorupţie.
Pe continent, problemele zonei euro şi perspectivele politico-economice vor continua să fie principala preocupare şi în 2013. Provocarea pentru noul an este de a menţine măsurile de austeritate, de a evita paşii înapoi şi de a încerca să se ajungă, într-un fel sau altul, la o cât de mică creştere economică. Crize ale datoriilor suverane au mai existat în istorie, dar atunci afectau doar unul sau două state, iar nivelul datoriilor era mai mic. Criza de acum a început printr-o îndatorare excesivă a populaţiei.
La început, băncile împrumutau bani unor cetăţeni care nu şi-au mai putut plăti ratele. Apoi, statele au împrumutat bani unor bănci care nu şi-au mai putut rambursa împrumuturile. Acum, organismele internaţionale împrumută bani unor state care probabil că nu-şi vor mai putea returna banii. Ca să-şi poată plăti împrumuturile luate pentru salvarea sectorului bancar, unele ţări au ajuns să se împrumute la dobânzi mai mari decât creşterea lor economică, ceea ce adânceşte spirala datoriilor suverane. Suntem în 2013, care se arată un an mai greu decât anteriorul şi în care creşterea globală va încetini consistent, afectând populaţia, companiile şi chiar statele.
În România, o parte din deprecierea din ultimii trei ani a le