Aleşii s-au înmulţit, dar banii au rămas aceiaşi şi nu le mai ajung. Unii sunt dispuşi să stea
în chirie şi chiar să renunţe la maşinile de serviciu.
Reuniţi în comisii, aleşii caută soluţii de reducere a cheltuielilor. În condiţiile în care premierul Victor Ponta a anunţat că nu intenţionează să suplimenteze bugetul parlamentului, deşi numărul parlamentarilor a crescut considerabil, de câteva zile.
Senatorul PSD Alexandru Cordoş admite că parlamentarii trebuie să dea un semn de solidaritate în condiţii de criză, dar fără a se cădea în extreme populiste. „Categoric, există o risipă şi pot fi identificate locuri în care s-ar putea face unele reduceri, cum ar fi cazarea parlamentarilor. Părerea mea este că instituţia trebuie să găsească o cazare pentru parlamentar, nu să-şi caute el, dar pot fi găsite alte hoteluri sau chirii mai ieftine. Apoi sunt maşinile pe care fiecare le avem în teritoriu şi care sunt foarte vechi, de opt ani. În loc să tot băgăm bani în ele cu reparaţiile, mai bine luăm în leasing maşini noi. Sau, ca o soluţie nu de viitor, ci de moment, până trece criza, să se renunţe de tot la aceste maşini. Apoi trebuie revăzută structura personalului parlamentului. Deci sunt de acord, dată fiind situaţia din ţară, că trebuie să demonstrăm şi noi solidaritate şi să reducem cheltuielile la minimum, dar păstrând calitatea de demnitar a parlamentarului. Nu-i poţi lua parlamentarului minimul necesar pentru a-şi desfăşura activitatea", a apreciat Cordoş.
Totuşi, el susţine că Senatul nu poate funcţiona cu bugetul alocat în acest moment. „Bugetul alocat pentru 2013 Senatului este cam cu 30% mai mic decât bugetul pe care l-a avut în 2010. Dacă luăm în calcul şi creşterea numărului de parlamentari, generată de o lege nedreaptă, practic ajungem la jumătate din bugetul din 2010. Trebuie identificate locurile în care se mai face risipă, da