Administraţia americană şi-a exprimat dorinţa ca Marea Britanie să rămână membră a Uniunii Europene, susţinând că aceasta este în interesul Statelor Unite. Asistentul secretarului de Stat al SUA, Philip Gordon, a spus că Statele Unite doresc o Uniune Europeană deschisă către lume, cu Marea Britanie în sânul ei.
Corespondentul RFI la Londra, Petru Clej
Îngrijorarea americană se alătură altor reacţii similare din Europa, înaintea anunţatului discurs pe care premierul David Cameron urmează să-l rostească în curând, în care se aşteaptă să anunţe convocarea unui referendum privind relaţia Marii Britanii cu UE.
Asistentul secretarului de Stat al SUA, Philip Gordon, a spus că Statele Unite doresc o Uniune Europeană deschisă către lume, cu Marea Britanie în sânul ei.
Aflat într-o vizită la Londra, demnitarul american a avertizat că referendumurile adeseori fac ca o ţară să-şi întoarcă privirile spre interior. "Dorim o voce puternică a Marii Britanii în UE. Acest lucru e în interesul american", a mai spus Philip Gordon.
Intervenţia demnitarului american e semnificativă, dată fiind relaţia "specială" dintre Statele Unite şi Marea Britanie, Londra fiind adesea un mediator între cele două maluri ale Atlanticului.
Discursul nerostit al lui David Cameron provoacă însă neliniște nu doar la Washington, ci și în Europa. Enda Kenny, premierul Irlandei, țară care de-abia a preluat președinția UE, a declarat că o ieșire a Marii Britanii din UE ar fi un "dezastru".
La rândul său, președintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, aflat în vizită în Irlanda, a declarat: "Marea Britanie este un membru foarte important şi apreciat al Uniunii Europene".
Nu doar politicienii, ci și oamenii de afaceri au intrat în alertă. Într-o scrisoare deschisă publicată de cotidianul londonez Financial Times se spune: "Trebuie să fim atenți să nu sol