Relaţia ICR cu Ministerul de Externe este "strânsă", dar există "întârzieri" în aprobarea unor institute culturale româneşti din străinătate, de exemplu ICR Bruxelles. Declaraţia a fost făcută la RFI de preşedintele ICR, Andrei Marga.
Întrebat cum decurge relaţia cu MAE, Andrei Marga a răspuns: "Relaţia cu Ministerul de Externe este strânsă până la această oră. Evident, viteza noastră de schimbare e mai mare. Propunerile noastre sunt mai multe pe o unitate de timp, dar eu înţeleg care e răspunderea MAE, nu aceasta este problema. Sigur, din cei care lucrează în institutele acestea culturale române din exterior, trebuie să remarc că între timp şi-au făcut tot felul de relaţii, încât se apelează la relaţii la MAE. Nu putem împiedica oamenii să aibă relaţiile pe care le doresc, inclusiv personale. Dar eu aş spune simplu: institutele culturale române din exterior au nevoie de o primenire a personalului".
Şeful ICR precizează că "sunt întârzieri în aprobare şi ar fi bine ca ele să fie depăşite. Să vă dau câteva exemple. Institutul Cultural Român de la Bruxelles există pe hârtie, acolo se plătesc salarii, dar el nu funcţionează, decât dacă vreţi ca o anexă a Ambasadei României în Belgia. Or noi dăm bani acolo, România vreau să spun. Ar fi normal ca la Bruxelles România să fie prezentă printr-un institut cultural. Or întârziindu-se să se ia deciziile la instituţia la care v-aţi referit (MAE-n.r.), se amână. Apoi, sunt patru institute culturale române deja negociate, Kiev, Beijing, Munchen, la Moscova trebuie semnat acordul, acordul e pregătit de ambele părţi şi aceste institute ar trebui să intre şi ele funcţiune în beneficiul României. Se întârzie, din păcate. Sunt şi alte astfel de institute în cazul cărora ar trebui încheiate negocierile, ele fiind deja antamate". Andrei Marga, intervievat de Cosmin Ruscior, despre ICR
Relaţia ICR cu Ministerul de