Numărul cererilor de preschimbare a permiselor de conducere a ajuns la 500, zilnic, faţă de 30 cât erau în medie. Desigur, există şi o explicaţie: din 19 ianuarie, odată cu schimbarea permisului, va trebui refăcută fişa medicală. Fie pentru că nu vor să mai stea la coadă la medici, fie că suferă de anumite boli incompatibile cu şofatul, fie că vor să nu mai dea bani în plus, sălăjenii se calcă pe picoare în aceste zile pentru a-şi schimba permisul mai devreme. Mulţi dintre cei care solicită preschimbarea permisiului de conducere mai au câţiva ani de valabilitate a actului. Însă, în faţa “efectului de turmă”, acest aspect aproape că nu mai contează.
Buluc la preschimbarea de permise
Sute de şoferi se înghesuie, zilnic, la Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere şi Înmatricularea Vehiculelor (SPCRPCIV) Sălaj, pentru a-şi schimba permisul de conducere. Deşi prezenţa zilnică a sălăjenilor care solicitau schimbarea permisului era, înainte de sărbători, de aproximativ 20-30 de persoane, ieri, în incinta SPCRPCIV, erau circa 500 de persoane care aşteptau la coadă.
Toată această isterie a apărut printre şoferi după apariţia Legii 203/2012 care modifică şi completeaza OUG 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice. Aceasta a fost publicată în 12 noiembrie 2012, în Monitorul Oficial, şi va intra în vigoare din 19 ianuarie 2013, când vor apărea modificări în noul Cod Rutier. Serviciul Comunitar pentru Permise Auto Sălaj a explicat că una dintre cele mai importante modificări aduse legii este legată de valabilitatea permiselor de conducere. Astfel, noile permise vor fi valabile zece ani în cazul şoferilor amatori, la fel ca şi până acum, şi cinci ani în cazul profesioniştilor, perioada în cazul acestora fiind redusă la jumătate.
O altă modificare constă în aceea că, din 19 ianuarie, şoferii din orice categorie care îşi pierd permis