Tribunalul Bucureşti a amânat pentru luna iulie luarea unei decizii în privinţa SC Cuprom SA, societatea ce deţine, la Zalău, fabrica de conductori emailaţi din cupru (fosta Elcond), în dosarul de insolvenţă înregistrat la instanţa din capitală încă din 2008.
O decizie privind soarta societăţii, care fie ar urma să intre în faliment, fie în reorganizare judiciară (soluţia la care speră cei 70 de angajaţi rămaşi în fabrica din Zalău), era aşteptată pentru data de 9 ianuarie, însă instanţa din Bucureşti a amânat cauza pentru luna iulie. ,,Pentru angajaţii care am mai rămas, asta înseamnă că avem un loc de muncă până în iulie. După asta, vom vedea...", ne-a declarat liderul sindical de la Cuprom, Ştefan Boros.
Reamintim că în dosarul de pe rolul Tribunalului Bucureşti nu mai puţin de 195 de creditori ai Cuprom - în special bănci, societăţi comerciale cu care firma a avut relaţii contractuale, dar şi foşti angajaţi sau acţionari minoritari - sunt părţi în acest proces, în calitate de creditori.
Puţinii angajaţi care au rămas din miile de lucrători de la producătorul de conductori emailaţi de cupru din Zalău speră că instanţa de la Bucureşti va decide intrarea în reorganizare judiciară a societăţii, şi nu falimentul. În situaţia în care Cuprom ar intra în reorganizare, procesul ar dura aproximativ un an şi jumătate, perioadă în care s-ar putea încerca - susţin surse din piaţă - chiar o vânzare, pe secţii, a societăţii din Zalău.
În paralel cu acest proces, un grup de acţionari minoritari ai fostului Elcond se răfuieşte în instanţă cu Horea Şchiopu Simu, administratorul societăţii Cuprom, despre care ei susţin că au probe că ar fi dus deliberat în pragul falimentului Elcondul. Ei au făcut în 2009 plângere la parchet, procurorul de caz decizând că nu sunt probe suficiente pentru începerea urmăririi penale faţă de cei vinovaţi. Ei au atacat la Tr