Administraţia americană a avertizat ieri guvernul de la Londra să nu decidă scoaterea Marii Britanii din UE pentru că o astfel de măsură ar afecta și interesele Statelor Unite, scrie Daily Telegraph.
Avertismentul a fost lansat de Philip Gordon, adjunctul secretarului de Stat pentru Afaceri Europene, cel care în vară sosea la Bucureşti pentru a avertiza coaliţia de guvernământ asupra îngrijorărilor administraţiei de la Washington stârnite de acţiunile politice de la Bucureşti.
Apartenenţa Marii Britanii la UE este "în interesul Statelor Unite" a subliniat Gordon, care face aceste remarci cu puţin timp înaintea discursului pe care premierul britanic David Cameron urmează să îl ţină pe tema viitorului european al ţării sale.
"Marea Britanie a fost mereu un pertener special al SUA, care ne împărtăşeşte valorile, interesele şi are resurse importante la masa negocierilor. Mai mult decât alţii, vocea sa în UE este esenţială şi critică pentru Statele Unite" a mai precizat Gordon.
"Inevitabil, sunt multe chestiuni tehnice care trebuie evaluate de fiecare membru UE de-a lungul timpului, dar noi apreciem foarte mult o voce puternică a Marii Britanii în cadrul Uniunii Europene", a adăugat oficialul american.
Și alții și-au exprimat îngrijorarea față de posibilele efecte ale unei astfel de ieșiri pripite din UE. Un grup de influenţi lideri de afaceri din Marea Britanie, între care fondatorul Virgin Group, Richard Branson, şi preşedintele Bursei, Chris Gibson Smith, l-au avertizat ieri pe premierul David Cameron că riscă destabilizarea economiei printr-o ieşire necugetată a ţării din Uniunea Europeană, relatează Associated Press.
Într-o scrisoare publicată ieri în cotidianul Financial Times, cei 10 lideri de afaceri pun sub semnul întrebării planurile lui Cameron de a renegocia termenii rămânerii ţării în blocul Ce