Companiile de stat asigură multe privilegii, precum contracte preferenţiale de consultanţă încheiate inclusiv cu firme de consultanţă deţinute chiar de angajaţi ai societăţii respective, premierul Ponta asigurând însă că unele dintre privilegii au fost eliminate, iar altele vor fi de asemenea oprite.
"Nu le-am oprit pe toate, pentru că nu le-am descoperit pe toate. Dau exemple pe care le cunosc şi o să le dăm public din rapoartele corpului de control, la Compania Energetică Oltenia, la companiile componente, să se vadă ce de angajaţi sunt inventatori şi au brevete. Inventează o groază de lucruri. O să-l rog pe domnul Niţă ( ministrul delegat pentru Energie-n.r.) să prezinte situaţia ca să se vadă câte sute de maşini sunt date în comodat, cumpărate de către companiile de stat şi date în comodat", a spus premierul.
Ministrul Finanţelor, Daniel Chiţoiu, a enumerat alte deficienţe semnalate de controalele efectuate la companiile de stat, precum încredinţări directe, contracte preferenţiale în domeniul achiziţiilor serviciilor de consultanţă, asistenţă juridice, contracte de consultanţă încheiate între angajaţi ai companiilor şi firme ale lor.
"A existat şi mai există o practică ca angajaţi ai companiilor de stat, pe lângă salariile pe care le încasează, să încaseaze diverse sume substanţiale pe contracte de prestări servicii, pe diferite domenii de activitate, nu numai de consultanţă", a afirmat Chiţoiu.
La râdul său, ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea, a precizat că sursa corupţiei în companiile de stat o reprezintă sumele de bani aflate la dispoziţia lor pentru a încheia contracte de investiţii.
"Aceste sume, în 2011, au fost 3,4 miliarde de lei, în 2012 suma a scăzut la 1,9 miliarde de lei, iar în 2013 am prevăzut doar 1,8 miliarde de lei, deci o reducere sensibilă, considerabilă, a banilor disponibili pentru cheltuieli di