Exporturile au dat semne de revenire spre finalul anului trecut şi au ajuns în luna noiembrie la 4,2 mld. euro, al doilea maxim istoric lunar, în timp ce importurile au frânat puternic, indicând o înrăutăţire a cererii interne.
Maximul istoric lunar la exporturi, de 4,21 mld. euro, s-a înregistrat în luna septembrie 2011.
Faţă de noiembrie 2011, exporturile au crescut cu aproape 1% la valorile exprimate în euro (5,3%, în lei), în timp ce importurile au scăzut în noiembrie cu 9,5% în euro (5,5%, în lei).
"Exporturile au avut o performanţă bună în luna noiembrie 2012, nivelul lunar de 4,2 mld. euro fiind al doilea cel mai ridicat pe toată seria istorică. Creşterea exporturilor a fost însoţită şi de o majorare a cifrei de afaceri din industrie datorită unor rezultate bune în industria prelucrării petrolului, auto, chimică şi farmaceutică", a comentat Eugen Sinca, analist la BCR.
Nivelul ridicat al exporturilor în euro a fost influenţat şi de deprecierea monedei naţionale. În 2012 leul s-a depreciat faţă de euro cu 2,5%. În noiembrie cursul mediu era de 4,52 lei/euro.
Sinca anticipează că exporturile de bunuri ar putea să crească şi în 2013, estimarea BCR fiind de 46 mld. euro (Ă2,5%).
Cu toate acestea, eforturile mediului privat de afaceri, dar şi ale guvernului pentru dezvoltarea unor noi investiţii româneşti sau străine în industria prelucrătoare trebuie să continue. Sinca aminteşte că exporturile pe cap de locuitor ale României sunt de numai 2.100 de euro, de peste cinci ori mai mici decât în Cehia sau Slovacia sau de două ori mai mici decât în Polonia.
Cumulat pe primele 11 luni din 2012, exporturile s-au apropiat de 42 mld. euro, în scădere cu 0,2% faţă de aceeaşi perioadă din 2011, în timp ce importurile s-au situat aproximativ la acelaşi nivel la valori exprimate în euro, de 50 mld. euro. Evoluţia exporturilor nu a