Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, îşi propune, în mandatul său, câteva direcţii care au ca scop aducerea sistemului sanitar românesc la o stare de normalitate, scrie Agerpres.
Într-o întâlnire avută joi cu reprezentanţi ai asociaţiilor bolnavilor cronici, Nicolăescu a afirmat că Ministerul Sănătăţii va pune accent, în următorii ani, pe elaborarea unor programe de prevenţie realiste, care să producă şi efecte în timp.
"Dacă vom reuşi să facem programe care să se încadreze în cei 3 E - economicitate, eficienţă şi eficacitate - cred că ne vom atinge scopul", a declarat Eugen Nicolăescu.
El a subliniat că va acorda o atenţie sporită prevenţiei, lucru care se va reflecta şi în bugetul MS pentru 2013.
În acest an, vor creşte cu 50% fondurile pentru medicina de ambulatoriu, astfel încât să se descurajeze internările fictive şi să se respecte circuitul medic de familie - ambulatoriu de specialitate - spital.
În Contractul-Cadru pentru 2013 - 2014 vor fi introduse pârghii pentru susţinerea sistemului de ambulator.
Reechilibrarea sistemului sanitar, prin regândirea sistemului de finanţare pentru medicina de familie, medicina de ambulatoriu şi spitale, constituie o altă prioritate a ministrului Sănătăţii.
De asemenea, unul dintre cele mai importante proiecte este acela privind definirea pachetului de bază de servicii, fără de care în continuare va exista o lipsă de control în sistem. În opinia ministrului, contribuabilul are dreptul să cunoască de ce servicii beneficiază din contribuţia pe care o plăteşte. Nicolăescu a precizat că acest pachet trebuie stabilit în 2013, apoi trebuie aplicat şi evaluat, ajustat şi definitivat. "Dacă vom face pachetul de bază, vom creşte rapid şi asigurările de sănătate complementare sau suplimentare", a punctat Eugen Nicolăescu.
Ministrul