Persoanele care vorbesc în mod curent cel puţin două limbi pot realiza mai multe sarcini în acelaşi timp şi, în plus, sunt mai ferite de boli degenerative, cum sunt maladiile Parkinson şi Alzheimer, au descoperit oamenii de ştiinţă americani.
Este foarte important ca, încă de la vârste foarte fragede, copiii să înveţe o limbă străină şi să o folosească în mod frecvent, aproape la fel de mult ca limba maternă. Unul dintre principalele beneficii ale acestui lucru este utilizarea mai eficientă a capacităţilor cerebrale, susţin oamenii de ştiinţă de la Colegiul de Medicină din cadrul Universităţii Kentucky, SUA.
De altfel, într-un studiu anterior, şi cercetătorii englezi din cadrul Universităţii din Londra afirmă că bilingvismul dezvoltă materia cenuşie în acelaşi fel în care exerciţiile fizice întăresc musculatura. În plus, testele cognitive au demonstrat de-a lungul timpului că persoanele care vorbesc în paralel două limbi au un coeficient de inteligenţă superior celorlalte.
Pensionarii bilingvi au mintea mai ascuţită
Specialiştii americani au analizat capacităţile cognitive ale pensionarilor bilingvi din copilărie, prin comparaţie cu un grup echivalent de pensionari care nu stăpânesc nicio limbă străină.
Cu ajutorul imagististicii prin rezonanţă magnetică (IRM), cercetătorii au constatat că bilingvii îşi folosesc mai eficient creierul, astfel că sunt capabili să treacă mai uşor şi mai repede de la o sarcină la alta şi să le realizeze pe amândouă la fel de bine, spre deosebire de cei care vorbesc o singură limbă.
Acest studiu este cu atât mai important cu cât era cunoscut faptul că, pe măsură ce îmbătrânim, aşa-numita flexibilitate cognitivă se deteriorează. Mai exact, capacitatea creierului de a se adapta la circumstanţe nefamiliare şi neaşteptate scade. De aceea, vârstnicii se descurcă mai greu atunci când se confruntă cu sarcini m