Aflat, pentru a doua oară, la un pas de o nominalizare la Oscar - fără succes, însă - Cristian Mungiu rămâne regizorul cu cele mai multe performanţe în cinematografia românească. Este primul cineast care a obţinut Palme d'Or pentru lungmetraj şi o nominalizare la Globul de Aur pentru „4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile”, şi primul aflat pe lista scurtă la Oscarul pentru film străin cu „După dealuri”.
Şirul de premii majore pentru cinematografia românească a început în 1957, când Ion Popescu Gopo se întorcea de la Cannes cu primul Palme d'Or, unul pentru scurtmetraj, renumitul „Scurtă istorie”. Peste exact 50 de ani, Cristian Mungiu obţinea la acelaşi festival, cel mai important din lumea filmului, cel dintâi Palme d'Or pentru lungmetraj.
Între aceşti doi poli, s-au întors cu trofee importante din festivaluri şi Mircea Mureşan, Dan Piţa, Lucian Pintilie, Cristi Puiu, Corneliu Porumboiu, Cătălin Mitulescu, Adrian Sitaru sau Marian Crişan. Premiul cu cea mai mare încărcătură emoţională a fost cel oferit post-mortem lui Cristian Nemescu, tânărul regizor decedat în urma unui accident de maşină, în 2006. În lacrimi, echipa filmului „California Dreamin’” urca pe scena Un Certain Regard, la Cannes, în 2007, pentru a ridica Marele Premiu al secţiunii. A fost o victorie tristă în cel mai important an pentru cinematografia românească din toată istoria ei.
Iată o listă a celor mai importante premii obţinute de-a lungul timpului de filmele româneşti: 1957 – „Scurtă istorie”, regia Ion Popescu Gopo (Palme d’Or pentru scurtmetraj) 1965 – „Pădurea Spânzuraţilor”, de Liviu Ciulei (Premiul pentru regie, Cannes) 1966 – „Răscoala”, de Mircea Mureşan (Premiul Opera Prima, Cannes) 1969 – „Cântecele renaşterii”, regia Mirel Ilieşiu (Palme d’Or scurtmetraj) 1992 – „Hotel de lux”, de Dan Piţa (Leul de Argint la la Festivalul Internaţional de Film de la Veneţia ) 1998 – „Terminus