Casa fostului florar al Imperiului Asutro-Ungar, Wilhem Mühle e pe bulevardul Mihai Viteazul, ar putea fi cumpărată de CJT sau Ministerul Culturii
În urma presiunilor opiniei publice, oficialităţile locale din Timişoara încearcă să caute soluţii pentru salvarea Casei Mühle, un monument care aminteşte de o filă important din istoria oraşului. Vila a intrat în proprietatea familiei baştanului Ionelaş Cârpaci, care în urma unui aviz pentru lucrări de restaurare a pus în pericol casa.
“Potrivit Legii 422, preşedintele CJT care are în subordine Comisia de Monumente sau Ministerul Culturii, poate cere expropierea. Legea prevede că pentru monumente care se află în risc iminent de distrugere, degradare şi pentru protejare, se poate face expropierea. Dacă nu se înţeleg cu proprietarii la sumă, aceasta urmează să fie stabilită de instanţă. Contravaloarea clădiri poate fi achitată de consiliul judeţean sau Ministerul Culturii”, a declarat Dan Diaconu, viceprimarul Timişoarei.
Ordonanţă pentru conservare
Orice s-ar întâmpla pe viitor, există o “Ordonanţă Prezidenţială” prin care Tribunalul Timiş obligă proprietarii Casei Mühle să înceapă lucrările de conservare, începând de luni,14 ianuarie. Proprietarul a primit înştiinţare la adresele pe care le are în baza de date a primăriei, procesul verbal fiind lipit şi pe poarta vilei de pe bulevardul Mihai Viteazul.
Ordonanţa semnată de preşedintele Tribunalului vine ca urmare a procesului care se deja află pe rolul instanţelor, care ar putea să se întindă, astfel că există riscul ca vila să se brăbuşească dacă este lăsată în starea actuală. Proprietarii sunt acuzaţi de executarea unor lucrări de demolare neautorizate a unei clădiri monument istoric.
Propunerea Ligi Bănăţene
La propunerea Ligii Bănăţene, consilierii locali Flavius Boncea şi Bogdan Herzog