Funcţionarele din provincia chineză Shaanxi vor fi obligate să se supună trimestrial unui test de sarcină, în urma unui ordin al autorităţilor din domeniul planificării familiale. Sursa: Reuters
Comisia pentru planificare familială şi populaţie din zona Shangluo a indicat că funcţionarele care vor refuza să se supună testelor vor fi pedepsite, iar acelea care au copii vor trebui să recurgă la un dispozitiv intrauterin (DIU), cea mai utilizată metodă contraceptivă din China.
Membrii comisiei au explicat presei locale că testele de sarcină frecvente vor permite efectuarea „la timp” a unui eventual avort.
„Comisia locală trebuie să ia anumite măsuri pentru a-şi respecta cota familială”, a spus un fost expert al comisiei şi cercetător în cadrul Academiei de Ştiinţe Sociale din Shanghai, Liang Zhongtang, citat de ziarul Global Times. Deşi legea chineză nu specifică frecvenţa, testele de sarcină constituie ceva obişnuit în oraşele şi satele din China, preciza Liang.
Măsura a fost adoptată în august 2012, dar a fost dată publicităţii abia sâmbăta trecută și a fost intens criticată pe microblog.
În mai 2007, presa locală a denunţat cazul unor cursante de la un institut tehnologic din Urumqi, capitala regiunii autonome Xinjiang, pe care autorităţile şcolare le obligau să se supună anual unor controale medicale, care includeau detectarea unei posibile sarcini. Dacă vreuna dintre cursante era însărcinată, era exclusă.
Ulterior, în iunie 2012, s-a denunţat faptul că o femei fusese forţată să avorteze un făt de peste şapte luni în oraşul Ankang (Shaanxi), ceea ce a provocat destituirea a trei funcţionari.
În China, cuplurile pot avea un singur copil, cu excepţia cazului în care ambii parteneri sunt singuri la părinţi, situaţie în care pot avea doi copii. În zonele rurale se permite, de asemenea, un al d