Scris de Cristina Ghilea - Consiliul local şi-a dat acordul pentru accesarea unei linii de credit în valoare de 40 milioane lei, bani necesari pentru implementarea fluentă a proiectelor cu finanţare internaţională.
Aleşii au votat cererea executivului local cu unanimitate de voturi, dar nu înainte de a-i chestiona pe edili despre utilitatea şi destinaţia banilor.
Oradea traversează în 2013 un vârf de plată a creditelor accesate de Primărie în mandatele anterioare.
Udemeristul Istvan Huszar a ridicat problema dacă suma este suficientă pentru a acoperi necesarul la nivelul întregului an. „Nu avem siguranţa că vom face faţă cu această linie de credit la toate întârzierile de decontare din partea finanţatorilor”, i-a răspuns primarul Ilie Bolojan. „Contractarea acestei linii de credit este necesară pentru a finaliza fără sincope proiectele începute. În cadrul unui proiect al Spitalului Judeţean, de exemplu, nu s-au mai făcut plăţi din vara anului 2011”, a mai spus primarul. Totuşi, suma ar putea fi suficientă dacă finanţatorii intră într-un ritm normal de decontare a lucrărilor.
„La toate proiectele există întârzieri de decontare a lucrărilor, mai mici sau mai mari. La introducerea utilităţilor în parcul industrial sau la Cetate, spre exemplu, ca de altfel şi pe celelalte, sunt decalaje între momentele cheltuirii banilor şi acceptarea la decontare a lucrărilor. Noi nu putem nici presa finanţatorul să grăbească decontarea. Nevoile noastre sunt mai mari decât 40 de milioane de lei dar sperăm că, o dată cu reluarea plăţilor, să putem asigura un flux financiar din ce recuperăm”, spune şi Marius Moş, şeful Direcţiei Proiecte cu Finanţare Internaţională din Primărie. Linia de credit va majora gradul de îndatorare al oraşului la 22,81%, sub limita legală stabilită la 30% din veniturile proprii.
Creditul de 40 de milioane de lei va avea o perioadă de tra