Premierul Victor Ponta va susţine în această seară „discursul despre starea naţiunii". Va fi un discurs în care va anunţa bugetul, dar şi planul de guvernare pe următorii patru ani. Analiştii politici consideră că premierul a încercat şi un joc de imagine, prin acest discurs. Ei consideră că strategia premierului este de a-i lua faţa preşedintelui, căruia Constituţia îi dă dreptul de a susţine acest discurs în faţa Parlamentului.
„Joi voi prezenta nu bugetul de stat, pentru că pentru publicul larg că mă apuc să prezint capitole din buget nu cred că este soluţia bună, ci mai degrabă să prezint starea naţiunii, să arăt ce datorii avem din trecut, fără să încep să spun de vechea moştenire, ci pur şi simplu să prezint realitatea, să arăt ce lucruri putem să facem în actualul buget şi ce alte lucruri nu le putem face sau trebuie să le facem altfel", a spus Victor Ponta, în preambulul discursului pe care îl va susţine joi, de la ora 18.00.
Mai degrabă prezint starea naţiunii (Victor Ponta)
Acest anunţ a fost făcut de premier încă de luni, în cadrul unei conferinţe de presă organizate la sediul PSD. Strategii de comunicare ai Guvernului au decis să treacă sub tăcere totală detaliile legate de buget. Miniştri sau secretarii de stat nu au avut voie să spună nimic despre buget, până la discursul premierului Victor Ponta privind „starea naţiunii".
În fiecare an, Guvernul trebuie să se prezinte cu bugetul de stat pe anul următor în condiţiile în care nu se cunosc nici cifrele reale privind Produsul Intern Brut pe anul în curs. Astfel că e nevoit să recurgă la prognoze – supuse, şi acestea, revizuirilor.
La prognoza de anul acesta, şefii Institutului Naţional de Statistică au fost acuzaţi că au greşit PIB-ul cu aproape 20 de miliarde de lei. În consecinţă, Vergil Voineagu a fost demis de către premierul Victor Ponta de la conduce