Cu toată euforia lor, sărbătorile au un mare dezavantaj: ABUZUL, care a devenit un soi de... tradiţie în vremurile noastre. Cel mai adesea apare abuzul de alimente, dar nu de puţine ori vorbim şi de cel de alcool, de nicotină, de lipsa de odihnă... Consecinţele? Haine care au devenit mult prea strâmte pe noi, dureri de cap, deranjamente digestive şi, mai ales, o imensă lipsă de chef de viaţă şi de energie. Din fericire, pentru abuzurile de tot felul, natura a pus la dispoziţie şi remedii eficiente .
În medicina naturală este foarte bine stabilită ordinea în care trebuie să abordăm excesele din timpul sărbătorilor şi oricare tip de abuz: prima prioritate este detoxifierea sau, altfel spus, curăţarea de otrăvurile acumulate prin mesele copioase, prin expunerea mai mult sau mai puţin voluntară la fumul de ţigară, prin consumul de băuturi alcoolice ş.a.m.d. După ce ne despovărăm de toxine organismul, putem să ne gândim şi cum să ne eliberăm de kilogramele în plus, de ţesutul adipos care a luat locul celui muscular şi, nu în ultimul rând, de tirania poftei de mâncare, amplificată sau chiar scăpată de sub control, pe perioada fripturilor şi a cozonacilor. Dar să ne concentrăm mai întâi asupra detoxifierii, care va începe - cum altfel? - de la hrana pe care o consumăm zi de zi.
Alimentele amare
Mai uşor decât să ne frustrăm, tăind brusc de pe listă toate mâncărurile care ne plac, dar sunt nocive pentru sănătate şi pentru siluetă, este să introducem, pentru început, în dieta noastră, nişte super-alimente. Iar alimentele cu gustul natural amar sunt un fel de echipă de comando, menită să salveze organismul din situaţiile delicate şi care au un rol extrem de important în menţinerea şi recâştigarea echilibrului fiziologic al organismului.
Salata verde - are un gust amar nu foarte pronunţat, motiv pentru care este exce