Oamenii străzii care îşi fac veacul pe la groapa de gunoi, iar spre seară se reîntorc în culcuşurile amenajate de-a lungul conductelor de căldură sunt ajutaţi să supravieţuiască de un grup de tineri care le distribuie zilnic o porţie de mâncare. O fundaţie olandeză a pus la dispoziţie un buget care permite ca până la ieşirea din iarnă aceşti sărmani să fie sprijiniţi cu o masă caldă.
Emanuel Paşca împreună cu prietenii săi şi alţi tineri studenţi, de la Colegiul Biblic Est European, au acceptat să fie mesagerii unei iniţiative lăudabile venite din partea membrilor olandezi ai Fundaţiei Max Maakt Mogelijk. Acesta a alocat un buget de 6.000 de euro doar pentru pregătirea, de luni până vineri, a zeci de porţii de mâncare care să fie distribuită oamenilor străzii. Mâncarea este pregătită, prin rotaţie, de voluntari mai experimentaţi. În ultimele săptămâni, ajutorul a venit din Sântandrei, din partea Anei Vinter, care zilnic a pregătit, în medie, până la 80 porţii de mâncare. Meniul diferă de la o zi la alta şi constă într-un fel doi, cartofi, mămăligă, orez, cu o porţie de tocăniţă de carne şi pâine. Cei care fac distribuţia şi împărţirea porţiilor sunt câţiva tineri, care aduc preparatele în vase, după care, odată ajunşi la punctul de distribuţie din Oradea, le împart în caserole. Prima oprire este Pasajul CFR de la Zig Zaguri, în Rogerius, unde şapte persoane au ieşit de sub conductele de termoficare şi au aşteptat singura masă pe care şi-o permit într-o zi. Următoarele opriri sunt la Gara Oradea, Biserica Emanuel, Piaţa Mare, Calea Borşului, puncte fiind indicate de cei de la Administraţia Socială Comunitară Oradea. "E a doua oară când vin. Cum foarte mulţi tineri doresc să se implice, ne rotim, astfel să ne vină la fiecare rândul. Îmi place să ajut oamenii sărmani, motiv pentru care fac ceea ce fac", ne-a declarat Lavinia Paşca, o tânără de 20 de ani, anul