Peste 1800 de procurori au semnat o declaraţie comună prin care susţin că alegerea Oanei Hăineală în fruntea CSM este în concordanţă cu dispoziţiile Constituţiei şi ale Legii nr.317/2004.
Parchetul General, condus interimar de Daniel Morar, arată că i-a consultat pe toţi cei 1932 de procurori din întreaga ţară şi aceştia au semnată o declaraţie comună. Procurorii spun în declaraţia comună că nu sunt de acord cu luările de poziţie ale Asociaţiei Magistraţilor din România, Uniunii Naţionale a Judecătorilor şi că poziţia Asociaţiei Procurorilor din România nu reprezintă poziţia corpului profesional al procurorilor.
Pe 4 ianuarie CSM a ales un nou preşedinte, în premieră un procurori. Alegerea Oanei Hăineală a fost puternic contestată de ministrul Justiţiei, Mona Pivniceru, dar şi de unele asociaţii ale magistraţilor. Asociaţia Magistraţilor care susţine că reprezintă majoritatea judecătorilor şi procurorilor din România a cerut demisia Oanei Hăineală şi a altor membri ai CSM.
Parchetul General a emis un comunicat în care spune că în ultimele ziele a consultat toţi procurorii din ţară şi că 92% dintre ei dezaprobă luările de poziţie ale asociaţiilor menţionate mai sus.
„Luările de poziţii publice din partea unor asociaţii profesionale ale magistraţilor şi a unor persoane publice ce pun în discuţie statutul procurorului în România şi apartenenţa la corpul magistraţilor ca urmare a rezultatului alegerilor noii conduceri a Consiliului Superior al Magistraturii din data de 4.01.2013 sunt de natură să provoace îngrijorarea membrilor acestei profesii”, se arată în comunicatul Parchetului General
1823 din cei 1982 de procurori au semnat o declaraţie comună în care susţin că Oana Hăineală ocupă legal şi constituţional funcţia de preşedinte al CSM. ”Alegerea unui procuror în funcţia de preşedinte al Consiliului Superior al Magistraturii este în