Chiar dacă ghidul nostru de vacanță a debutat undeva în vestul Europei, iată că treptat ne întoarcem în apropierea României. Dacă ultimul episod a tratat Belgradul, vom coborî mai la sud, descoperind unul dintre orașele cu care am avut strânse legături de-a lungul istoriei, și anume Istanbul.
Cea mai mare aglomerare urbană a Europei, Istanbulul își trage seva încă din antichitate. Purtând numele de Constantinopol între anii 330 și 1928, orașul a fost capitala mai multor imperii, precum cel Bizantin, iar apoi cel Otoman. După cum probabil știți, Istanbul este singurul megalopolis ce se întinde pe două continente, Europa și Asia, iar populația sa crește pe zi ce trece, în prezent fiind de aproximativ 13 milioane de locuitori, însă la aceștia se adaugă un mare număr de persoane neînregistrate. Cu siguranță veți simți această aglomerare urbană, mai ales ținând cont de faptul că orașul s-a dezvoltat în mod galopant după primul război mondial, iar acest lucru a lăsat urme evidente.
Lipsa spațiilor verzi, lipsa unui sistem de transport în comun extins și organizat, și nu în ultimul rând evidenta necesitate a unor investiții în renovarea clădirilor vor fi observate imediat de către orice vizitator. Însă, iar acesta este un punct major pe care trebuie să-l aveți în vedere, Istanbulul este un mix de Europa și Asia, cu toate aspectele pozitive ori negative. Da, este aglomerat. Da, este haotic. Da, este zgomotos. Dar cât de plăcut este să te pierzi pe străduțele sale înguste, mărginite de clădiri mai mult sau mai puțin dărăpănate, de la geamurile cărora se aude zgomotul mașinilor de cusut de la nenumăratele sale ateliere. Și ce sentiment veți avea pierzându-vă în aromele de la Bazarul egiptean de mirodenii. Și cum veți tresări când veți auzi chemarea la rugăciune, ce se aude din vârful minaretelor pe care le veți găsi la tot pasul. Da, este cazul să vă pregătiți