Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, s-a întâlnit, ieri, cu reprezentanţii asociaţiilor de pacienţi cronici şi a semnat primul protocol din cel de-al doilea mandat de ministru al Sănătăţii.
“Sunteţi printre primele persoane cu care am venit în contact de la preluarea mandatului. Şi aşa consider că e normal, ca autorităţile şi asociaţiile să colaboreze deschis şi sincer în interesul cetăţeanului. Eu cred că rostul Ministerului Sănătăţii este acela de a pune pacientul în centrul atenţiei şi de a elabora politici de sănătate pentru acesta. Urmărim aceleaşi ţeluri, chiar dacă autorităţile nu au întotdeauna capacitatea financiară, în mare parte, de a duce la îndeplinire toate obiectivele. Protocolul pe care l-am semnat astăzi demonstrează modul în care vom lucra, transparent şi în dialog continuu”, a declarat Eugen Nicolăescu în întâlnirea cu asociaţiile de pacienţi cronici.
Cu această ocazie, ministrul Sănătăţii a prezentat câteva direcţii pe care le urmăreşte în mandatul 2013-2016, care au ca scop aducerea sistemului sanitar românesc la o stare de normalitate.
Accent pe programele de prevenţie
Astfel, în următorii ani, Ministerul Sănătăţii (MS) va pune accent pe elaborarea unor programe de sănătate de prevenţie realiste, care să producă şi efecte în timp. “Dacă vom reuşi să facem programe care să se încadreze în cei 3 E- economicitate, eficienţă şi eficacitate, cred că ne vom atinge scopul”, a spus ministrul Sănătăţii în timpul întâlnirii.
Acesta a mai adăugat că grija pentru prevenţie se va reflecta şi în bugetul pentru 2013. În acest an, vor creşte cu 50% fondurile pentru medicina de ambulatoriu, astfel incat sa descurajam internarile fictive. De asemenea, vor creşte fondurile pentru programul de screening de cancer de col uterin, în care femeile cu vârsta cuprinsă între 25-65 ani beneficiază, gratuit, de un