Guvernul Ungariei ia în considerare reintroducerea celei de-a 13-a pensii sau cel puţin acordarea unui bonus la sfârşit de an pentru pensionari, dacă situaţia economică o va permite, scrie presa ungară.
Dar analiştii consideră că dacă intenţia partidului de guvernământ este să obţină voturi suplimentare la alegerile din 2014, atunci va amâna anunţul privind introducerea măsurii până în toamnă. Această strategie politică este familiară, pensionarii primind un bonus şi înaintea alegerilor din 2002. Ulterior, cabinetul de la Budapesta a introdus şi a 13-a pensie, care a fost acordată până în 2009.
În prezent, pensiile sunt acoperite într-o oarecare măsură din contribuţiile la asigurări sociale şi din contribuţia personală pentru pensii, însă sistemul este deja dependent de sprijinul statului, scrie Portfolio.hu.
În consecinţă, resursele pentru o astfel de cheltuială suplimentară nu sunt suficiente, iar statul ar trebui să găsească o sursă de finanţare din altă parte, notează publicaţia online. Însă un economist citat de portalul index.hu consideră că statul ungar poate acoperi această cheltuială suplimentară din resursele bugetare. În luna decembrie, Ungaria a înregistrat un excedent bugetar de 84,2 miliarde de forinţi (290 mil. euro), potrivit datelor publicate de ministerul ungar al economiei.
Astfel, deficitul pe întreg anul 2012 este de 607 miliarde de forinţi (2 mld. euro), excluzând însă deficitele bugetelor locale. Dacă se iau în calcul şi acestea, deficitul bugetar echivalează cu 2,1% din PIB, mai puţin decât ţinta de deficit de 2,7% din PIB, conform standardelor europene de contabilitate (ESA).
Aşadar, Ungaria îndeplineşte cerinţa UE privind nivelul deficitului bugetar, acesta fiind chiar mai mic decât limita de 3% din PIB impusă de blocul comunitar.
Ungaria adaugă, iar Grecia taie: aproape o cincime din greci se