Bugetarii clujeni aşteaptă ca măsurile anunţate de premierul Victor Ponta să fie puse în practică şi să nu fie doar gesturi populiste. Medicii şi asitenţii salută creşterea bugetului pentru sănătate, în timp ce sindicaliştii din învăţământ se plâng că pentru acest domeniu nu au fost alocaţi bani suficienţi.
Premierul Victor Ponta a prezentat ieri raportul cu privire la situaţia financiară a României şi viziunea guvernului asupra bugetului pentru acest an. Ponta a explicat că şi în acest an vom cheltui mai mult decât producem, de aceea sunt necesare în continuare măsuri de austeritate: cheltuieli mai mici la Guvern şi Parlament şi pensii şi salarii nemajorate. Guvernul are însă şi veşti bune: buget mai mare pentru sănătate şi transporturi.
"Oferă efectiv o gură de oxigen unităţilor sanitare în a-şi rezolva problemele şi a elimina într-o bună măsură datoriile pe care le-au acumulat. Dar acest lucru nu rezolvă problema din sistemul sanitar. Este totuşi un început, un început benefic, care sper să continue pe parcursul anilor următori", a menţionat Ştefan Roman, preşedinte Sanitas Cluj.
"Proiectul pare ambiţios, să vedem dacă nu e vorba de populism şi să vedem dacă se vor şi aplica în realitate intenţiile pe care le are guvernul. De obicei s-a mai spus şi altă dată, s-au făcut afirmaţii care nu au fost acoperite întotdeauna de un suport financiar. Să vedem dacă va fi şi suportul financiar pentru aplicarea lor", a precizat Aurel Bizo, vicepreşedintele Colegiului Medicilor Cluj.
În schimb reprezentanţii sindicatelor din educaţie se plâng că, din nou, învăţământul se află la coada listei.
"Iarăşi suntem pe un loc destul de mic, locul 4 la cheltuieli pe anul 2013, după sănătate şi transporturi. Vedem că de-a lungul anilor nu i se acordă importanţa cuvenită acestui domeniu al educaţiei. Credeam că este o prioritate pentru orice guvern care vine