Marea Britanie rămâne una dintre primele destinaţii de studiu pentru români, unul dintre factorii favorizanţi fiind cunoaşterea limbii. În plus, sistemul de învăţământ britanic rămâne unul dintre cele mai performante din lume, două dintre univeristăţile de aici fiind constant în fruntea topurilor academice (Oxford şi Cambridge).
Termenul-limită pentru a aplica la programe de licenţă în Marea Britanie prin UCAS este 15 ianuarie. Înainte de a-ţi alege universitatea la care să studiezi, ar trebui să te gândeşti la domeniul în care ţi-ar plăcea să profesezi toată viaţa, fără să te plictiseşti. De asemenea, ţine cont de profilul pe care l-ai studiat în liceu şi de condiţiile de admitere ale universităţii de care eşti interesat, apoi consulta topurile specializate pe domenii de studiu, să vezi care e poziţia ei. Nu în ultimul rând, ar trebui să te gândeşti dacă vrei un program normal, unul cu un an de studiu în altă ţară sau unul cu placement year (în cadrul căreia vei avea un an pentru un program de internship, urmând să revii ulterior la facultate pentru a-ţi termina studiile).
Fiecare aplicaţie va trebui să conţină un set de documente prestabilit. Eseul personal este foarte important, deoarece face diferenţa între aplicaţii prin faptul că accentueaza calităţile celui care l-a redactat şi arată capacitatea lui de a se exprima. Evaluatorii se aşteaptă la un eseu scurt, convingător şi original, care să-i convingă că ştii ce presupune domeniul ales de tine, că eşti pasionat de el şi că ai planuri de viitor bine stabilite în domeniul ales.
În plus, vei mai avea nevoie de una sau două scrisori de recomandare de la profesorii de la tine din liceu, un certificat de limbă engleză (CAE cu nota minimă C, în unele cazuri B, IELTS cu scor de minim 6.0 sau TEOFL cu scor minim de 78) şi diploma de bacaluareat cu media minim 8 (putând varia în funcţie de universitate