Un studiu recent dat publicităţii în Marea Britanie arată că prea multă hrană este aruncată în lume din cauza politicilor lacome ale supermarketurilor cantitatea alimentelor risipite ajungând până la două miliarde de tone. Reprezentanţii lanţurilor de magazine acuză însă autorii de exagerări grosolane.
Potrivit raportului Instituţiei Inginerilor Mecanici, risipa este provocată de condiţiile improprii de păstrare a alimentelor, de ofertele speciale ale comercianţilor, dar şi de lăcomia cumpărătorilor.
Pe de altă parte, supermarketurile au respins acuzaţiile formulate în raport. Un purtător de cuvânt al unui lanţ de supermarketuri din Marea Britanie a declarat: “Înţelegem cât de important este să combatem risipa şi facem eforturi în direcţia asta în fiecare zonă de activitate”. “Nu oferim promoţii la fructe şi legume, avem un termen de garanţie lejer”.
În timp ce populaţia Globului ar putea ajunge să numere 9,5 miliarde de oameni până în 2075, omenirea are nevoie să se asigure de faptul că există resurse alimentare pentru a-i hrăni, se arată în studiu.
Doctorul Tim Fox, preşedinte al departamentului de energie din cadrul instituţiei care a realizat studiul, spune:
„Cantitatea de hrană risipită şi pierdută în lume este uimitoare. Aceste alimente ar putea fi utilizate pentru a hrăni populaţia lumii – precum şi pe cei care suferă de foamete”.
Provocarea constă în faptul că o producţie crescută a produselor de origine animală necesită mai multe resurse. Astfel, un hectar de pământ poate produce orez sau cartofi pentru a hrăni 19 – 22 de persoane în decursul unui an. Aceeaşi regiune, arată cercetătorii, ar putea fi utilizată pentru creşterea ovinelor sau a vitelor şi ar oferi carne doar pentru una sau două persoane.
În ţările din sud-estul Asiei, pierderile de orez variază între 37% şi 80% din totalul producţiei.
Până la mom