Nicolae Robu: „Oricât de mult am preţui noi Casa Muhle şi pe peisagistul Muhle, nu putem să plătim oricât pentru a salva această casă. Dacă proprietarii se vor dovedi rezonabili, atunci cred că merită să facem un efort financiar şi să salvăm această casă.”
Casa Muhle este în paragină. Acoperişul acestei case istorice a fost de-a dreptul ras, iar imobilul este în suferinţă, aflându-se pe mâna unei familii de romi, care a fost oprită înainte de a modifica acest imobil complet. La gardul acestei case vestite din Timişoara, care a aparţinut unui om care a marcat istoria Timişoarei, peisagistul Muhle, s-au depus nu o dată lumânări, iar oamenii au manifestat paşnic pentru a trage un semnal de alarmă pentru salvarea ei de pieire.
Marţi, un proiect de consiliu local îl va mandata pe primarul Timişoarei, Nicolae Robu, să poarte negocieri cu proprietarii, în vederea cumpărării de către primărie a Casei Muhle. „Eu pot fi de acord cu această încercare de soluţionare a problemei, dar oricât de mult am preţui noi Casa Muhle şi pe peisagistul Muhle, nu putem să plătim oricât pentru a salva această casă. Dacă proprietarii se vor dovedi rezonabili, atunci cred că merită să facem un efort financiar şi să salvăm această casă. Mă doare sufletul să o văd degradându-se. Noi am făcut tot ce am putut face, în limitele legale. Faptul că negociem nu înseamnă că şi cumpărăm. Nu o vom cumpăra în orice condiţii”, spune Robu.
„Cred că am putea să facem un muzeu acolo, o casă memorială”
În momentul în care în urma unei hotărâri preşedinţiale, în justiţie, proprietarul nu s-a angajat să protejeze monumentul, abia atunci autorităţile ar avea dreptul legal să intervină pe proprietate şi să ia măsuri de protejare. O altă variantă este exproprierea, aceasta se poate face de consiliul judeţean, după o anumită procedură.
„Cred că am putea să facem un muzeu acolo, o casă mem