Primul atentat cu bombă din România după Revoluţie s-a înregistrat la Flămânzi în judeţul Botoşani. O tânără de 20 de ani a fost ucisă în anul 1993 de o bombă artizanală montată într-un aparat radio. Autorul nu a fost găsit până acum iar dosarul a fost prescris.
S-a întâmplat în ultima zi a lunii iulie din anul 1993. Dorina Călin, o mama victimei , a găsit agăţată în gard o sacoşă de pânză în care se aflau o sticlă cu ţuică, o pâine intermediară, o pungă cu bomboane, precum şi un radio pe baterii marca Duo. "Am crezut că a uitat-o cineva care aştepta la autobuz, că era statie in fata casei pe vremuri. Am luat sacoşa în curte, în speranţa că uitucul va veni să o ia. Trei zile a stat agăţată intr-un cui deasupra aragazului", povesteşte femeia.
Pe 3 august 1993, Petronela Călin, fiica cea mare a familiei Călin, a luat radioul în casă să asculte muzică. Atunci s-a produs defragraţia care a fost atât de puternică încât a smuls uşa iar pereţii au căzut. Maşina de cusut, din fier forjat, a fost topită. " Fata era lipită de un perete. Era de nerecunoscut. Nu vreau să îmi amintesc acele momente", a mai spus mama victimei.
Expertiza efectuată de Institutul de Criminalistică din cadrul IGPR , la acea vreme, a scos la iveală că explozia s-a facut cu dinamită disimulată în difuzorul aparatului radio. Explozibilul a fost de fapt trinitrat de glicerina, substanţă explozivă care intra în compoziţia dinamitei, dar şi oxid de fier, material din care se confecţionează antenele încorporate radioreceptoare.
Timp de două decenii, cazul a fost înregistrat la Inspectoratul de Poliţiei Botoşani sub numele" Explozia". " Peste 1000 de persoane au fost audiate în acest dosar iar 25 au fost suspectate. "Toţi poliţiştii din cadrul IJP Botoşani au lucrat rând pe rând la acest caz. S-au facut expertize peste expertize, mii de audieri, sute de probe ridicate d