În luna februarie, peste țara noastră va veni un val de gripă, atenționează specialiștii de la Institutul Cantacuzino. În străinătate, au fost raportate deja cazuri de gripă în Franța, Danemarca, Marea Britanie și în Statele Unite ale Americii, unde s-au înregistrat și foarte multe decese.
Epidemia de gripă a început în Statele Unite mai devreme, având și intensitități mult mai mari decât în anii precedenţi. Un număr de 18 copii au murit și peste 2.200 de persoane sunt spitalizate, anunță AFP. Situația este gravă în 41 de state și în orașul New York. Primarul oraşului Boston, Thomas Menino, a declarat stare de urgenţă medicală miercuri, după ce au fost înregistrate 700 de cazuri confirmate de gripă, de zece ori mai mult decât în întreg sezonul precedent.
„Se pare că este cel mai grav sezon de gripă din ultimii zece ani. Nu este un semn bun când vedem o asemenea accelerare a infecţiilor, atât de devreme, este un fenomen care în general anunţă o epidemie gravă de gripă. Sezonul 2012 a fost unul blând”, a apreciat dr Anthony Fauci, director al Institutului naţional de alergii şi boli infecţioase.
Gripa vine și la noi în februarie
Tot în această perioadă, Ministerul Sănătăţii a alocat suma de opt milioane de lei pentru repornirea producţiei de vaccinuri antigripale la Institutul Cantacuzino. Reprezentanţii Institutului spun că, în scurt timp, vor apărea primele cazuri de gripă şi în țara noastră.
"Aşteptăm ca în două, trei săptămâni să apară şi în zona ţării noastre o evoluţie epidemică. Va fi epidemie de gripă care va însemna bolnavi izolaţi la domiciliu, internări în spital, solicitări la ambulanţă, consum mare de medicamente", a spus Viorel Alexandrescu, şeful Centrului Naţional de Gripă Institutul Cantacuzino, pentru Realitatea TV.
Complicațiile gripei pot conduce și la decese. Boala se răspândeşte cel mai uşor în spaţiile aglomerate-